Xanthofóbia

Strach zo žltej farby alebo zo slova žltý.

Základ slova pochádza z gr. xanthous, čo znamená žltý. Na prvý pohľad sa to môže zdať ako hlúpy strach, ale ľudia trpiaci touto fóbiou môžu naozaj prežívať ťažké chvíle.

Príčiny xanthofóbie

Podobne ako ďalšie fóbie je aj xanthofóbia vytvorená nevedomými myšlienkami ako ochranný mechanizmus. Na nejakom mieste v minulosti sa žltá alebo slovo žltý spájala s emocionálnou traumou. Katalyzátorom môže byť nespočetne množstvo akcií ako film, televízia, vidieť u niekoho iného traumatický zážitok.

Ako často prichádzajú nevedomé myšlienky, " táto vec je nebezpečná" , "ako sa môžem chrániť, aby som sa znova nedostal do tejto situácie". Postupom času sa začne rodiť xanthofóbia. Ak sa k tomu pripoja pocity z nepríjemných zážitkov môže ísť o skutočne nepríjemnú fóbiu.

Prejavuje sa rôznymi spôsobmi. Niekto trpí stále, iný len pri priamom podnete. Každý má svoje vlastné jedinečné zloženie, prípady a spôsoby, kedy a ako sa cíti zle.
 
Xanthofóbia




ChromoFóbia
Vplyvom farieb na ľudskú psychiku sa zaoberal už Hippokrates. Rôznym typom osobnosti pridelil rôzne farby. Cholerik - žltá, Melancholik - modrá, Sangvinik - červená, Flegmatik - zelená... [viac]


Leukofóbia
Pre väčšinu ľudí predstavuje biela farba pokoj a čistotu, tiež môže byť spojená s mnohými útvarmi na oblohe, mraky, sneh. Biela farba patrí aj k svadbe, biele svadobné šaty. .... [viac]