Leukofóbia

Strach z bielej farby alebo čohokoľvek bieleho

Pre väčšinu ľudí predstavuje biela farba pokoj a čistotu, tiež môže byť spojená s mnohými útvarmi na oblohe, mraky, sneh. Biela farba patrí aj k svadbe, biele svadobné šaty.

Pre väčšinu ľudí predstavuje biela farba neutralitu, no napriek tomu sú ľudia, u ktorých biela farba vyvoláva panický strach.

Často vzniká po zlej skúsenosti. Napríklad nejaká nehoda v zime na snehu. U niektorých žien je strach z bielej v súvislosti so svadbou.
Väčšina si uvedomuje, že ich strach je iracionálny a nepodložený. Mnohý dokonca ani nemusia mať žiadny špeciálny dôvod. Jednoducho sa bielej iba vyhýbajú. Nenosia biele oblečenie. Nekupujú biele bytové doplnky.

Príznaky sú podobné ako aj u iných fóbií. Úzkosť, strach, búšenie srdca, nepokoj, pocit pasce. Liečba spočíva v behaviorálnej terapii, kde sa nielen naučia nebáť sa bielej farby, ale tiež sa rieši  aj príčina problému.

Leukofóbia






ChromoFóbia
Vplyvom farieb na ľuskú psychiku sa  zaoberal už Hippokrates. Rôznym typom osobnosti pridelil rôzne farby. Cholerik - žltá, Melancholik - modrá, Sangvinik - červená, Flegmatik - zelená... [viac]


Xanthofóbia
Základ slova pochádza z gr. xanthous, čo znamená žltý. Na prvý pohľad sa to môže zdať ako hlúpy strach, ale ľudia trpiaci touto fóbiou, môže naozaj prežívať ťažké chvíle.... [viac]