Hematofóbia

Strach z krvi.

Ľudia trpiaci touto fóbiou môžu mať nie len strach z krvi, ale aj zranenia alebo injekčných striekačiek. Táto fóbia sa od iných odlišuje svojou dvojfázovou reakciou.

V prvej fáze, ak takýto človek príde do kontaktu s krvou, dochádza ku kardiovaskulárnej reakcií, čo zvyšuje srdcový tep a krvný tlak a v druhej fáze nastáva prudký pokles, čo spôsobí nevoľnosť, závrať, potenie, bledosť a niekedy aj mdloby.

Ľudia s týmto typom fóbie sa často sťažujú na zamdlievanie. Krvi sa boja viac ako injekčnej striekačky či nepríjemných lekárskych zákrokov. Tento typ fóbie môže byť nebezpečný, nakoľko odmietajú sa podrobiť  aj jednoduchým krvným testom alebo pomôcť osobe, ktorá utrpela zranenie.

Príčiny hematofóbie


Strach z krvi začína zvyčajne v detstve alebo rannej puberte a môže pretrvávať aj celý život. Liečba prebieha trochu inak práve pre spomínanú dvojfázovú reakciu a omdlievanie.

K hematofóbií sa často môže pridružiť aj belonefóbia, strach z ihiel a špendlíkov a traumatofóbia strach zo zranenia.

Všetky tri fóbie paria do kategórie fóbií z krvi a injekcií. Sú to jediné fóbie, ktoré vedú k zamdlievaniu. Až 70 -80 % jedincov trpiacich touto fóbiou "sa zloží".

Ide o jednu z najrozšírenejších fóbií  a v rôznej miere postihuje až 10% populácie. Väčšinou mužov. Krv má v mnohých kultúrach zvláštnu symboliku, takže nepríjemné pocity pri pohľade na krv sú normálne u každého z nás.

Viac ako 40% hematofóbikov má rodinných príslušníkov, ktorí tiež trpia touto fóbiou. Dosiaľ nebolo zistené prečo u týchto fóbií dochádza k dvojfázovej reakcií a u iných nie.

Liečba hematofóbie


Postup liečby sa však neodlišuje od iných špecifických fóbií, behaviorálna terapia, relaxačné techniky, desenzibilizácia v nevyhnutných prípadoch užívanie liekov.


hematofobia



BeloneFóbia
Je prirodzené, že ostré predmety vyvolávajú nepríjemné pocity. Ak tieto pocity prejdu do nadmerného strachu, ktorý pretrváva, stáva sa z toho fóbia. Belenofóbia býva väčšiu spojená s nepríjemným zážitkom, skúsenosťou z minulosti. Strach je ochranný mechanizmus organizmu po nepríjemnom zážitku. .....[viac]

TraumatoFóbia 
Vyhnúť sa v živote zraneniam je pomerne ťažké, pretože neexistuje prostredie, ktoré by sme mali plne pod kontrolou. Existujú ľudia, ktorý sa veľmi bola toho, že sa zrania, predovšetkým ide o fyzické zranenia..... [viac]


skutočný príbeh:

Ahoj, mojím snom je študovať medicínu, problém je však v tom že mám hematofóbiu. Pri pomyslení na krv mám silný pocit paniky, hrôzy, strachu, búšenie srdca, dýchavičnosť  triašku, cítim slabosť a strácam energiu. Niekedy dokonca nie som schopný chodiť, či hovoriť. Aj pomyslenie na ihlu, mi spôsobuje závrať. Nedokážem ísť ani na bežné krvné testy, zaujímalo by ma či má niekto spôsob ako zastaviť to čo sa deje, alebo viete viac o úplnom vyliečení? Hľadal som pomoc u odborníka veľa krát, ale zatiaľ bezúspešne, došlo iba k znecitliveniu, a občas dokážem zastaviť mdloby. Má niekto akúkoľvek radu ako sa toho dá úplne zbaviť?  [zdroj:answers.yahoo.com ]