Coulrofóbia / Koulrofóbia

Strach z klaunov.

Pre tých, v ktorých klaun vyvoláva paniku sú jeho mamutie nohy príšerné a nos, ktorý ostatných rozosmieva, pôsobí desivo.

Pri vystúpení klaunov býva zvykom, že vystupujú viacerí v skupinke. Iste každý pozná scény, ako z malých áut ich vystupuje niekoľko.

Pre jedinca trpiaceho fóbiou je to nepríjemná predstava. Stránka today.com urobila nedávno prieskum. Asi 95 ročný klaun "Creek", mnohí miestni ho poznajú ako Heebie-Jeebie, má oranžové vlasy a gigantického motýlika.

83 ľudí, ktorí komentovali tohto klauna na Facebooku, 20 z nich použilo slovká ako strašidelný, strašný, zošaliem z neho, nenávidím klaunov a podobne.

Príznaky 

môžu byť rôzne potenie, nevoľnosť, pocit strachu, rýchli tep, plač, zlosť. To všetko sa spustí ak je v prítomnosti klaun.

Podľa Ramiho Nadera, psychológa a riaditeľa stresu a úzkosti North Shore klinike v North Vancouver, BC, môžu byť psychologické korene fóbie v tom, že klauni používajú prevlek a umelo predstierajú emócie.

Nemôžete sa im pozrieť do tváre a vedieť kto to je. Istý prieskum na  univerzite v Sheffielde v Anglicku v roku 2008, toto zistenie potvrdil ako najčastejší dôvod strachu z klauna.

Ako sa lieči Coulrofóbia?

Rovnakým spôsobom ako každá iná fóbia. Jedinec postupne prichádza do kontaktu s objektom svojho strachu - či už je to klaun, pavúk, výška,...

Terapeut učí ako sa vyrovnať s úzkosťou, rozpoznať reálne hrozby, zvládnuť záchvaty paniky. Judy Chessa, LMSW  koordinátor na Úzkosť a fóbie tvrdí, že pacientov ktorí majú strach z klaunov je veľmi málo. Mnohí nevyhľadajú odbornú pomoc, pretože sa celý život úspešne vyhýbajú situáciám stretnúť klauna.

coulrofobia