Batrachofóbia

Strach z obojživelníkov.


Obojživelníky sú napríklad, žaby, ropuchy, mloky, červone. Ľuďom trpiacich touto fóbiou je nepríjemné prezerať už aj obrázky či dokumentárne filmy.

Vzniká z rôznych príčin, ale dobrá správa je, že je úplne vyliečiteľná. Fóbia sa vyvinie väčšinou po negatívnom zážitku. Zvlášť v detstve, keďsi deti radi robia žarty.

Často je počuť o ropuche za tričkom, nepríjemnej pokožke obojživelníkov. Často sa je viac nepríjemný zážitok výsmech rovesníkov ako kontakt s obojživelníkom. Tie sú prakticky neškodné.

Ale aj taký výsmech môže podporiť vznik tejto fóbie, či jej rozvoj. Najčastejším prejavom je úzkosť, ale môže sa aj objaviť potenie, triaška, strata reči.

Skvelé výsledky v liečbe tejto fóbie dosahuje kognitívno behaviorálna terapia. Počas terapie sa strach a všetky obavy identifikujú a terapeut overenými metódami pomáha tento strach prekonať.

batrachofobia



ZooFóbia
Zoophobia z gréckeho zoo - zviera. Postihnutý odmieta akýkoľvek kontakt so zvieraťom. Tento strach im nedovolí navštíviť niekoho kto má doma domáce zviera. Ak zoofobiou trpí dospelý človek, základ strachu je pravdepodobne v detstve. Môže vzniknúť po nepríjemnom zážitku so zvieraťom, napríklad uštipnutíe hadom, alebo pohryzenie psom....[viac]