Apifóbia

Strach zo včiel a včelích žihadiel.


Je normálne, že každý sa chce vyhnúť bodnutiu včelou. Avšak pre človeka trpiaceho touto fóbiou je strach oveľa výraznejší a všadeprítomný.

Reakcie sú rôzne od človeka k človeku, sú taký čo panikáriť už iba pri zmienke o včelách. Dokonca sú schopný meniť svoje plány a bežné denné fungovanie iba aby sa vyhli miestam kde by mohla byť včela.

Príčiny sú rôzne a fóbia vzniká na základe špecifických skúsenosti jednotlivca. Niekto mohol mať zlú skúsenosť, alebo mohol byť svedkom zlej skúsenosti, alebo k tomu mohla prispieť výchova rodičov  ktorý majú averziu voči včelám.

Bez ohľadu na príčiny, môže táto fóbia obmedzovať slobodu a vážne zasahovať do bežného životného režimu.

Príznaky apifóbie


  • pocit strachu alebo paniky už iba pri pomyslení na včely
  • automatické nekontrolovateľné reakcie
  • rýchly srdcový tep
  • dýchavičnosť
  • chvenie
  • vyhýbanie sa prostrediu kde by mohli byť včeli


Liečba Apifóbie


Ako u iných fóbií aj tu je najlepšie liečbu prenechať odborníkovi - psychoterapeutovi. Cieľom takého odborníka je najprv sa zamerať a podnecovať počiatočné faktory, ktoré spôsobili strach.

Klient a terapeut rozoberá opodstatnenosť strachu a pomáha vyrovnať sa s prípadným traumatickým zážitkom, ktoré fóbiu spôsobili. Učí ako sa vysporiadať s príznakmi stavu.

Tento spôsob je efektívny a pomáha mnohým jedincom trpiacim fóbiami. Niekedy sa psychológ rozhodne použiť kognitívno behaviorálnu terapiu.

Pri tejto terapií sa systematicky kontroluje zdroj strachu, kde je cieľom naučiť sa ovládať svoje psychické a fyzické reakcie. Klient čelí fóbií a postupne si zvyká odolávať strachu, až nakoniec fóbia úplne vymizne.

apifobia



ZooFóbia
Zoophobia z gréckeho zoo - zviera. Postihnutý odmieta akýkoľvek kontakt so zvieraťom. Tento strach im nedovolí navštíviť niekoho kto má doma domáce zviera. Ak zoofobiou trpí dospelý človek, základ strachu je pravdepodobne v detstve. Môže vzniknúť po nepríjemnom zážitku so zvieraťom, napríklad uštipnutíe hadom, alebo pohryzenie psom....[viac]