Ailurofóbia / Gatofóbia / Felinofóbia / Elurofóbia / Galeofóbia

Strach z mačiek.


Strach  z mačiek nie je tak častý ako strach zo psov. Avšak môže mať vplyv na každodenný život. Odmietanie návštev v rodinách kde je mačka, odmietanie chodiť na miesta, kde sa mačky vyskytujú.

Strach z mačiek by sa dal rozdeliť do dvoch kategórií, strach z toho, že mačka môže ublížiť, napadnúť a strach z mačky ako symbol zla.

Aj keď sú mačky domácimi miláčikmi majú inštinkty dravcov. Lovia a útočia. Preto jedinec ktorý trpí touto fóbiou ju mohol získať po útoku mačky.

Niektorí sa neboja mačiek, ktoré sú udomácnené, ale tých ktoré žijú vonku na ulici. Niekto sa bojí iba mačiek "samičiek", iný iba kocúrov. Niekto sa bojí iba mačiatok a dospelých mačiek nie.

Skrz históriou mačky boli vnímané ako tvory s nadprirodzenou silou a uznávané ako bohovia v Egypte. Verili, že mačky sú pod zvláštnou ochranou bohyne Bast , ktorá bola bohyňa plodnosti a mesiaca. Zosnulé mačky boli mumifikované a pochovávané na veľkých cintorínoch. Zavraždenie mačky, či už úmyselné alebo náhodne bol hrdelný zločin.

Zatiaľ v Európe bolo v 17. storočí v čase honu na čarodejnice prebehlo veľké vyvražďovanie mačiek. Boli považované za služobnice čarodejníc, nočný posol, ktorý prináša čarodejniciam príkazy od samotného diabla.

Ešte aj dnes sú v mnohých náboženstvách a kultúrach mačky považované za symbol zla. Preto má terapeut trochu sťaženú prácu v tom, že musí odhaliť nakoľko je tento strach v súvislosti s vierou a nakoľko je spojený s negatívnym zážitkom.

Strach z mačiek má podobné príznaky ako iné fóbie, dýchavičnosť, potenie, zrýchlený tep, triaška, paralizovanie,...

V liečbe ailurofóbie má skvelé výsledky kognitívno behaviorálna terapia .

ailurofobia


ZooFóbia
Zoophobia z gréckeho zoo - zviera. Postihnutý odmieta akýkoľvek kontakt so zvieraťom. Tento strach im nedovolí navštíviť niekoho ....[viac]