Anatidaefóbia

Strach z toho, že sa na vás niekde, nejak pozerá kačka.

Základ slova je z gréc. antidae, teda kačica, ale aj hus alebo labuť. Táto fóbia sa vyznačuje hlavne tým, že človek ktorý má obavu z toho, že ho pozoruje kačica neberie do úvahy čas a miesto, kde sa nachádza.

Tieto obavy môže mať pokojne na mieste kde sa tieto zvieratá vôbec nevyskytujú. Spravidla vznikne po veľmi negatívnom zážitku. Je dosť možné, že jedinec má obavu zo všetkého vodného vtáctva. 

Husi, kačice a labute sú dobre známe pre svoje agresívne správanie a je dosť možné, že takáto fóbia nastúpi po ich pohryznutí alebo inom útoku. 

Aj keď nám to môže prísť úsmevne, strach z kačíc pre človeka trpiaceho fóbiou ide o skutočné pocity strachu a paniky a tieto stavy sú ťažko ovládateľné. Citový zmätok a úzkosť dokáže úplne narušiť každodenné fungovanie.

Aké sú príznaky antidaefóbie?

Príznaky  sa líšia od človeka k človeku. Niektorí ľudia, keď sú konfrontovaní s ich strachom sa môžu cítiť trochu nepohodlne, je im na zvracanie alebo sa začnú potiť. Iní sú tak vážne ohrození touto fóbiou, že prežívajú ochromujúcu úzkosť alebo záchvat paniky.

Ďalšie príznaky anatidaephobie môžu zahŕňať:

  • sucho v ústach 
  • lapanie po dychu alebo dýchavičnosť 
  • svalové napätie 
  • celkove chvenie
  • hyperventiláciu 
  • pocit "Out of Control" teda  pocit pasce a nemôžu uniknúť 
  • neprekonateľný pocit z blížiacej sa katastrofy 


Ako sa anatidaefóbia diagnostikuje? 

Drvivá väčšina prípadov sú self-diagnóza. Jedinec si uvedomuje, že jeho strach zo sledovania kačice je iracionálny a  vážne narušuje jeho schopnosť fungovať v bežnom živote.

Je dobré navštíviť lekára a prebrať s ním svoje obavy. Bežný obvodný lekár nemôže samostatne vyvodiť záver a diagnózu, preto je pravdepodobné, že doporučí návštevu psychológa, ktorý prevedie  diagnostiku a zvolí vhodný postup liečby.

Ako sa anatidaefóbia lieči? 

Keď tento strach prerastie do intenzívneho stavu, dokáže vážne narušiť každodenné fungovanie. Jedinec sa môže dostať do stavu, že ho kačica pozoruje vždy a všade. Takéto pocity dokážu vážne narušiť osobný život v mnohých smeroch.

Liečba fóbie môže zahŕňať rozhovor s psychoterapeutom , ktorý je zameraný na liečbu fóbií.  V tradičnej terapií, počas diskusie má osoba identifikovať a kontrolovať strach. 

Autohypnóza, skupinová terapia, kognitívno - behaviorálna terapia, relaxačné techniky ako sú meditácie a dýchacie cvičenia. V extrémnych prípadoch je možné užívať lieky.

Antidaefobia



skutočný príbeh:

Kde nájdem pomoc ? Mám antidaefóbiu a nerobím si žarty Ako a kde nájdem pomoc ? .  [zdroj:answers.yahoo.com ]