Arachnofóbia

Panický strach z pavúkov. 

Vychádza z gréckeho slova "arachné" teda pavúk. Je to úzkostlivý strach, ktorý vyvoláva predstava pavúka, aj tam kde nie je a ani nemôže byť.

Strach plynie z obavy pred jedovatým uhryznutím s vážnymi následkami. Môže sa preniesť aj do fóbie z bodavého hmyzu - komár, mucha, včela, osa atď.

Arachnofóbia patrí medzi najčastejšie úzkosti. Aj terapia je však už náležite prepracovaná. Psychoterapia vychádza zo skúmania vzniku, priebehu a prejavov tejto fóbie.

Strach z pavúkov majú všetky primáty - cicave, medzi nimi aj opice. Tento pocit pramení z dvoch vlastností osemnožcov:

  1. dôsledne útočný postoj
  2. prekvapivý a rýchly pochyb

Hlavnou príčinou prečo sa fóbia z pavúkov stala tak rozšírená, je veľmi malá znalosť zvykov a schopností týchto biologicky mimoriadne zaujímavých tvorov.

Arachnológia dáva dnes už dosť informácií o skutočnom nebezpečenstve pavúkov pre človeka. Strach z nich je neadekvátne veľký a rozšírený a nezodpovedá skutočnosti.


arachnofobia

Ako sa zachováte v hotelovej izbe, keď zbadáte po stene liezť pavúka?

1. Nech si lezie, necháte ho.
2. Vezmete papuču a čapnete po ňom.
3. Oznámite na recepcií, nech s tým niečo robia.
4. Žiadate inú izbu.
5.Zbalíte sa a idete inde!

(Pre zaujímavosť, tento piaty stupeň je aj prípad slávneho režiséra Stevena Spielberga. Má panický strach z pavúkov.)

Ktorý pavúk, kedy a kde môže byť pre človeka nebezpečný?

Na svete je okolo 20 druhov pavúkov, ktorých uhryznutie je pre človeka nebezpečné. Väčšina z nich žije v tropických a subtropických oblastiach.

Jednám z nich je  Heteropoda venatoria, ktorý je veľmi obľúbený spoločník v tropických domácnostiach. Loví v noci a rád cestuje.

Veľmi nebezpečné je uhryznutie čiernej vdovy. Uhryznutie samičkou spôsobuje ľahšie ochorenie, ale napríklad dobytok po jej štipnutí môže aj uhynúť. Uštipnutie spôsobuje bolesti uzlín, búšenie srdca a úzkosť. Jej jed obsahuje asi 100 zložiek.

V Brazílií žije tiež niekoľko druhov útočných pavúkov z čeľade Ctenidae. Ich uhryznutie má fatálne následky. Spôsobí rozpad červených krviniek, pôsobí neurotoxicky a poškodzuje nervový systém človeka.



ZooFóbia
Zoophobia z gréckeho zoo - zviera. Postihnutý odmieta akýkoľvek kontakt so zvieraťom. Tento strach im nedovolí navštíviť niekoho kto má doma domáce zviera. Ak zoofobiou trpí dospelý človek, základ strachu je pravdepodobne v detstve. Môže vzniknúť po nepríjemnom zážitku so zvieraťom, napríklad uštipnutíe hadom, alebo pohryzenie psom....[viac]