Grossofóbia / Dysponderomorfofobia

Fóbia z nadmernosti postavy (výška, váha, tvar).


Úzkostný strach z niečoho hrubého, veľkého, mohutného, valiaceho sa na "malého" človeka.Patrí do kategórie dysmorfofóbie.

Trend vysokých

Najvyšší muž na svete má 236 cm, najvyššia žena na svete má 232 cm. Najvyšší Slovák má 217 cm. Dnes je priemerná výška milióna Holandských detí 1,93 m. V Nemecku má vyše 200 tisíc žien, viac ako 180 cm. Chlapci sú spravidla o 20 cm a dievčatá o 15 cm vyšší ako bol trend pred 100 rokmi.

Čím to je?

Zlepšila sa kvalita života. Výživa obsahuje dostatok bielkovín. Zlepšenie klimatických podmienok, globálne otepľovanie. Mení sa aj pohľad spoločnosti na vysoké ženy. Najmä v povojnových rokoch mali komplexy, keď v mase idúcich vytŕčali o pol hlavy.

Dávali si nohy chirurgicky skrátiť. Hlavne v Rusku a Nemecku, kde bol v tom období akútny nedostatok mužov. Dnes si naopak ženy dávajú nohy predlžovať. Hlavne v Číne. Ide o naťahovanie kovovými sponami v narezaných kostiach. Nohy tak môžu predĺžiť aj o 16 cm.



grossofobia

Trend Strach z obezity

Tvar hrušky pripomína postavu ženy, keď má pekný osí driek (60), hore pekne vyvinuté prsia (okolo 90-92) a rozšírenú spodnú časť s rozšírenou panvou (90-95)

Hruška takto symbolizuje sexuálny pohľad na ženu - rodičku. V starej Číne hruška ešte symbolizovala pre svoje stromy dožívajúce sa dlhého veku - dlhovekosť.

Obraz žien sa v tých časoch zmenil skôr na jabĺčko. Pripomína postavu, ktorá vo všetkých mierach kritérií hodnotenia krásy (ale aj zdravia) pokračuje vysoko nad priemer.

Podľa antropológov ženy rastú do výšky, v ramenách, na brušku a stehnách sú silnejšie, plnšie...Jablko ako symbol zodpovedá aj onomu biblickému Evinmu jablku pokušenia, keď väčším pokušením ako sex je dobré jedlo a veľa.

Čiže láska ide cez žalúdok...výsledkom je obezita - tučnota a dôsledkom strach z obezity.
1. Ako chyby krásy - často aj predsudkov. Vraj 67% mužov si vyberá ženu od pohľadu! Nie vždy a všade. Spomeňme si na ženy, ktoré i so sexi oblinami maľovali Tizian, Botticelli, Rubens, Goya.

V niektorých krajinách (Arábia, Afrika sa žena hodnotí i oceňuje podľa toho, ako ju doma živili!) V našich končinách sú také ženy a muži - tučibomba, brucháč, tlsťoch, a jemnejšie "korpulentný" pri tele, mäsitý, objemný, plnoštíhly, dopasený, jablčistý...

2.Ako prejav choroby, génov...denne milión Američaniek hladuje - v nadbytku a dostatku!


  • 90% žien sa trápi pocitom nadmernej hmotnosti
  • 30% žien má v skutočnosti obezitu (15% si ju kontroluje denne)
  • 67% moletých by chcelo schudnúť,
  • 47% kvôli mužom vraj chcú byť štíhle, 
  • 31% žien si myslí, že iné jedia menej
  • 10% žien chce pribrať, 
  • 78% obéznych je závislých od jedenia, 
  • 19% sa prejedá, 
  • 6% trpí na bulímiu
  • 64% používa mäsitú stravu, 
  • 37% je vegetariánok a polovegetariánok
  • 80% žien skúsilo (i podstúpilo) nejakú odtučňovaciu kúru - tabletky, čaje, diéty, hladovka, cvičenie

Kto je obézny?

Bez akýchkoľvek pochybností ľudia za Guinessovej knihy rekordov - Pauline Potter sa zo svojimi 330 kg zapísala do knihy rekordov. Alebo Manuel Uribe, ktorý vážil 560 kg.


Ste obézny?

Vypočítajte si index telesnej hmotnosti a ten vám dá odpoveď. Postup je jednoduchý, vydeľte svoju hmotnosť dvakrát za sebou výškou v cm a násobte 10 000.

Pr. 70 kg : 170 cm : 170 cm = index 24,22. Potom si v tabuľke nájdite svoju vekovú kategóriu. Ak je  index ako v tabuľke nižší ide o chudú postavu, ak je vyšší ide o obezitu. V každom prípade je BMI orientačné.


vek BMI
19 - 24
24 - 34
35 - 44
45 - 54
55 - 64
19 - 24
20 - 25
21 - 26
22 - 27
23 - 28

Dôležité signály

Vychýrené herečky a topmodelky bez problémov uvedú svoje miery 90-60-90, plus-mínus, lebo tieto môžu podľa potreby nejakým zásahom upraviť. Menej zhovorčivé sú okolo svojich rokov a hmotnosti.

Tieto hodnoty nepríjemne menia smerom hore. Najmä ich hmotnosť v porovnaní s výškou sa málokedy stabilizuje. S celkovou hmotnosťou sa menia aj miery. Ich rast alebo ubúdanie zasa ovplyvňujú v jednotlivostiach celkovú hmotnosť. 

Pás a boky dávajú signál, varujúci pred obezitou. Údaje 62-90 veľa nepovedia. Pomerom pása a bokov dostaneme však veľavravný index - 62:90=0,68. 

Podľa špecialitou pomer vyšší ako 0,8 nabáda niečo s tým robiť. S touto časťou súvisí aj pekne formovaný zadok.

Príčiny obezity

Je to predovšetkým civilizačná choroba. Väčší príjem kalórií ako výdaj. Nekontrolované jedenie, pitie, pažravosť v chorobnom štádiu bulímia. 

Svoju úlohu zohrávajú aj sklony získané dedičnosťou - gény, sedavý spôsob života. Následky sú predovšetkým zdravotné a až potom spoločenské. 

Vojna proti kilogramom

Je to tak, šťastní ľudia sú úspešní, obľúbení, usmievaví, bezstresoví, prežívajú veľkú lásku - ak ich vidíme vo filme, televízií a reklame - sú predovšetkýchm štíhli.

A dávajú ochotne svoje vlastné recepty na udržanie štíhlej línie. Ide o ženy, ktoré už majú za sebou viac alebo menej drastickú diétu a teraz sú za rozumnú životosprávu.

Psychologická rada. Dajte si urobiť "tlstú fotografiu" zo svojej podoby. Vylepte ju na chladničku a skrinku z maškrtami. Potom sa povzbudzujte, vytvárajte si o sebe predstavu peknej a štíhlej. Dodržujte normálnu diétu.

Vedecky je dokázané, že štíhle ženy jedia takmer toľko ako moletky a nie všetky to majú v génoch. Ich základný postoj k jedeniu je iný, normálnejší. Jedia a hýbu sa. Pri pocite sýtosti prestanú jesť.

Po 20:00 hod nejedia. Netŕpnu, keď si dajú s chuťou zákusok alebo cukrík. Nakupovať potraviny nechodia hladné. Nehladujú, jedia radšej viackrát, málo a s chuťou. 

Pijú mnoho minerálok, s mierou víno a pivo, ktoré sú oproti liehovinám nízko-kalorické. A dodávajú potrebný optimizmus k pozitívnemu mysleniu.