Parazitofóbia

Strach z parazitov.


Ide o špecifickú fóbiu, súvisí s ňou tiež helmintofóbia strach z červov a InsektoFóbia strach z hmyzu. Je známe, že fóbie vznikajú kombináciou nepríjemného zážitku a vnútornej náchylnosti teda dedičnosti.

Mnoho fóbií je možné vysledovať na konkrétnu spúšťaciu udalosť, zvyčajne traumatickú skúsenosť v rannom veku.

Príznaky môžu zahŕňať extrémnu úzkosť, strach spojený s panikou, sucho v ústach, nevoľnosť, neschopnosť formulovať vety, krik, plač, triaška.

Prejavy sú rôzne od človeka k človeku. Ako liečba sa doporučuje behaviorálna terapia, v prípade extrémneho prejavu fóbie je možné užívať aj lieky. Tie však fóbiu nevyliečia, iba zmiernia príznaky.

parazitofobia


ZooFóbia
Zoophobia z gréckeho zoo - zviera. Postihnutý odmieta akýkoľvek kontakt so zvieraťom. Tento strach im nedovolí navštíviť niekoho kto má doma domáce zviera. Ak zoofobiou trpí dospelý človek, základ strachu je pravdepodobne v detstve. Môže vzniknúť po nepríjemnom zážitku so zvieraťom, napríklad uštipnutíe hadom, alebo pohryzenie psom....[viac]

EntomoFóbia
Včely, mravce, muchy, pavúky, šváby..hmyz vyvoláva strach väčšinou u obyvateľov miest. Najbežnejšia obava je kontaminácia, prenášanie rôznych ochorení....[viac]