Musofóbia / Surifóbia

Strach z myší alebo potkanov.


Základ svoja muso pochádza z lat. a znamená myš. Je to jedna z najčistejších špecifických fóbií. Musofóbia najčastejšie vzniká nepríjemným zážitkom.

Častým príkladom je nájdenie myši v kuchynskej linke, odpadovom koši, pod nábytkom. Myš nezvykne narozdiel od potkana byť útočná. Väčšinu ľudí vydesí pre svoj rýchly pohyb.

Potkany predstavujú oveľa väčšie riziko, ak sú zahnaní do kúta zaútočia. Sú nositeľmi nepríjemných ochorení, ako žltačka, besnota, v stredovekej Európe boli nositeľmi moru.

Každý prežíva svoje obavy rôznym spôsobom a na rôznej úrovni intenzity. Krik, behanie po miestnosti - hľadanie vyššej polohy, úzkosť, strach, plač, potenie, sucho v ústach ,chvenie,...

Je niekoľko možných foriem a spôsobov liečby musofóbie, kognitívno behaviorálna terapia, hypnóza, neuro lingvistické programovanie, skupinová terapia. Pri extrémnej forme fóbie je možné užívať lieky.

musofobia




ZooFóbia
Zoophobia z gréckeho zoo - zviera. Postihnutý odmieta akýkoľvek kontakt so zvieraťom. Tento strach im nedovolí navštíviť niekoho kto má doma domáce zviera. Ak zoofobiou trpí dospelý človek, základ strachu je pravdepodobne v detstve. Môže vzniknúť po nepríjemnom zážitku so zvieraťom, napríklad uštipnutíe hadom, alebo pohryzenie psom....[viac]