Lutrafóbia

Strach z vydier.


Vydra sa vo všeobecnosti považuje za milého tvora. Avšak sú ľudia, čo z nich môžu mať strach. Strach z vydry nie je úplne neopodstatnený, pretože môže predstavovať reálnu hrozbu.

Väčšinou sú hravé a plaché. Žijú samotárskym životom a zdržiavajú sa v tme, avšak ak ich niekto naľaká môžu zaútočiť. Majú veľmi ostré zuby a vedia byť nepríjemne agresívne.

Preto väčšina ľudí, ktorí trpia lutrafóbiou majú nepríjemný zážitok. Buď zaútočila na nich samotných alebo takýto útok videli.

Pri extrémnej fóbií už aj zmienka o vydrách môže spustiť príznaky. Častá je úzkosť, triaška, panika, krik, pocit na zvracanie, búšenie srdca , zrýchlený tep, plač,..

Pre pomoc je dobré vyhľadať terapeuta a výborne výsledky dosahuje kognitívno behaviorálna terapia, či už na zmiernenie príznakov, ale dokáže napomôcť k úplnému vyliečeniu.  Ak je to nevyhnutné je možné užívať aj lieky.

lutrafobia



ZooFóbia
Zoophobia z gréckeho zoo - zviera. Postihnutý odmieta akýkoľvek kontakt so zvieraťom. Tento strach im nedovolí navštíviť niekoho kto má doma domáce zviera. Ak zoofobiou trpí dospelý človek, základ strachu je pravdepodobne v detstve. Môže vzniknúť po nepríjemnom zážitku so zvieraťom, napríklad uštipnutíe hadom, alebo pohryzenie psom....[viac]