Ichtyofóbia

Strach z rýb


Základ slova ichyo pochádza z grec. a znamená ryby. Ichtyofóbia môže súvisieť s ostraconofóbiou, čo je strach z kôrovcov a selachofóbiou, čo je strach zo žralokov.

Príčiny strachu z rýb


Je všeobecne známe, že fóbie vznikajú zo zmesi vonkajších udalostí - nepríjemného zážitku a vnútorných procesov - dedičnosť alebo genetika.

Veľa špecifických fóbií vzniká ešte v detstve. Sociálna fóbia a agorafóbia majú zložité príčiny a nie sú ľahko rozpoznateľné.

Predpokladá sa, že dedičnosť a genetika, chemické procesy v mozgu a životné skúsenosti hrajú významy vplyv pre rozvoj fóbií.

Príznaky ichtyofóbie

Niekedy sa objavuje extrémna úzkosť, panika, dýchavičnosť, nepravidelný tep, potenie, nevoľnosť, sucho v ústach, chcenie, neschopnosť formulovať vety.

Príznaky sa odlišujú od človeka k človeku. Niekto nemôže ani pozrieť na obrázok, či film, iný nemá problém nakupovať v akvaristike a strach ho prepadne iba v prípade, že by mal prísť do priameho kontaktu s rybou.

Liečba ichtyofóbie

Veľmi dobré výsledky má kognitívno behaviorálna terapia, neuro lingvistické programovanie, skupinová terapia, hypnóza

ichtiofobia




ZooFóbia
Zoophobia z gréckeho zoo - zviera. Postihnutý odmieta akýkoľvek kontakt so zvieraťom. Tento strach im nedovolí navštíviť niekoho kto má doma domáce zviera. Ak zoofobiou trpí dospelý človek, základ strachu je pravdepodobne v detstve. Môže vzniknúť po nepríjemnom zážitku so zvieraťom, napríklad uštipnutíe hadom, alebo pohryzenie psom....[viac]