Belonefóbia

Strach z ihiel a špendlíkov.


Je prirodzené, že ostré predmety vyvolávajú nepríjemné pocity. Ak tieto pocity prejdú do nadmerného strachu, ktorý pretrváva, stáva sa z toho fóbia.

Belenofóbia býva väčšinou spojená s nepríjemným zážitkom, skúsenosťou z minulosti. Strach je ochranný mechanizmus organizmu po nepríjemnom zážitku.

Bežným príznakom tejto fóbie je úzkosť, panika, dýchavičnosť, triaška. Títo ľudia si väčšinou uvedomujú, že ich strach je racionálny a nezmyselný.

Ideálny spôsob liečenia tejto fóbie je terapia. Liečba zahŕňa a navádza k postupnej zmene návykov, prípadne spočíva v nahradení návykov.

K podávaniu liekov dochádza vo výnimočných prípadoch. Uprednosťňujú sa relaxačné techniky, behaviorálna terapia, hypnóza. Behaviorálna terapia je zameraná na zmeny správania, keď je v moci strach a panika.

belonefobia


HematoFóbia
Ľudia trpiaci touto fóbiou môžu mať nie len strach z krvi, ale aj zranenia alebo injekčných striekačiek. Táto fóbia sa od iných odlišuje svojou dvojfázovou reakciou. 
V prvej fáze ak takýto človek príde do kontaktu s krvou, dochádza ku kardiovaskulárnej reakcií, čo zvyšuje srdcový .....[viac]

TraumatoFóbia 
Vyhnúť sa v živote zraneniam je pomerne ťažké, pretože neexistuje prostredie, ktoré by sme mali plne pod kontrolou. Existujú ľudia, ktorý sa veľmi bola toho, že sa zrania, predovšetkým ide o fyzické zranenia..... [viac]