Alektorofóbia

Strach zo sliepok a hydiny.


Tento strach sa môže premietnuť aj ako strach z vajec, mŕtvych kurčiat, kuracích pokrmov. Jednou z príčin tejto fóbie môže byť strach zo všetkých vtákov - ornitofóbia, prípadne môže ísť o traumatický zážitok. Ale tiež  je častou príčinou sú genetický a environmentálny faktor.

Príznaky


Ľudia s alektorofóbiou majú sklony sa cítiť nesvoji v prítomnosti kurčiat alebo na miestach, kde by sa mohli vyskytnúť. Viditeľné známky naznačuje prítomnosť sliepok, ako sú vajcia môžu tiež spustiť vlnu nepríjemných pocitov.

Príznaky sa môžu odlišovať od človeka k človeku a tiež podľa úrovne strachu. Častá je extrémna úzkosť, panika, dýchavičnosť, nepravidelný tep, potenie, nevoľnosť, sucho v ústach, triaška,...

Niektorí ľudia môžu aj kričať, plakať, nadmerne sa potiť, to všetko ak prídu do kontaktu so sliepkou, prípadne vajciami alebo aj perím. Dokonca aj realistický obraz, či fotografia môže tieto príznaky fóbie spustiť.

Liečba


Systematická desenzibilizácia alebo expozičná terapia pomáha naučiť relaxačné techniky. Začína s predstavením si miesta či situácie a závere môže byť vykonaná aj so živou sliepkou.

Hypnóza,je druh liečby  pomocou vyškoleného odborníka. V podvedomí sa pracuje so sugestívnymi príkazmi, aby došlo k zmenám vzorcov správania. Priamym vplyvom na podvedomie sa môže tiež nájsť spúšťač fóbie a pomocou sugescie sa zavedú  nové nápady a pozitívne podnety.

Niektorým môže byť predstava tejto liečby nepríjemná, vytvára dojem "pohrávania sa s mysľou", ale hypnoterapia je považovaná za bezpečnú a schválenú liečebnú metódu už od roku 1958.

Lieky sa môžu aplikovať v závažných prípadoch. Avšak samotný liek fóbiu nelieči, iba zmierňuje príznaky a ďalšia ich nevýhoda sú vedľajšie účinky a abstinenčné príznaky po ich vysadení.

alektorofobia


ZooFóbia
Zoophobia z gréckeho zoo - zviera. Postihnutý odmieta akýkoľvek kontakt so zvieraťom. Tento strach im nedovolí navštíviť niekoho kto má doma domáce zviera. Ak zoofobiou trpí dospelý človek, základ strachu je pravdepodobne v detstve. Môže vzniknúť po nepríjemnom zážitku so zvieraťom, napríklad uštipnutíe hadom, alebo pohryzenie psom....[viac]